Naslovna » Naslovnica » VITEZ ANTE PARADŽIK – S NAMA JE

VITEZ ANTE PARADŽIK – S NAMA JE

Izaslanstvo Udruge dragovoljaca HOS- a Grada Zagreba, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu Ante Paradžika.

Izaslanstvo UDHOS-a, predvodio je, dopredsjednik udruge  Krešimir Marko Artuković te ostali članovi udruge  i dopredsjednik Saveza SUDHOS-a Vlado Jukić .

Ante Paradžik ubijen je 21. rujna 1991. godine, kad su policajci u Sesvetama na nadzornom punktu „JEŽ 2“, zaustavili automobil u kojem je bio Ante Paradžik s pratnjom, te bez opomene iz neposredne blizine ispalili 50-ak metaka. Ante Paradžik je od zadobivene rane ubrzo preminuo, dok je vozač ranjen. Za brutalno ubojstvo osuđeni su policajci, a nakon toga oslobođeni.

Ante Paradžik  jedan je  od osnivača  HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), na čijem je čelu bio kao načelnik Ratnog stožera kao i jedan od  obnovitelja Hrvatske stranke prava, čiji je bio dopredsjednik

Ante Paradžik, rođen 10. veljače 1943. godine u Ljubuškom, je bio hrvatski domoljub, te je u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971, godine kao predsjednik Saveza studenata Hrvatske aktivni sudionika tadašnjih događanja. Nakon hapšenja, osuđen je na montiranom procesu.

Kao osvjedočeni borac za neovisnost i slobodu hrvatskog naroda, 1990 sudjeluje u obnavljanju Hrvatske stranke prava, a nešto kasnije i u osnivanje HOS-a. Hrvatski vitez ubijen je 21. rujna 1991, u Sesvetama u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Nakon ubojstva dvije postrojbe HOS-a nosile su ime “Ante Paradžik”.

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …

Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *