Naslovna » Naslovnica » Izložba plakata udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba

Izložba plakata udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba

Svečana izložba plakata Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba održana je dana 14.01.2016. godine sa početkom u 18,00 h u prostorijama ugostiteljskog objekta „Mali Raj“ u Zagrebu na staroj Samoborskoj cesti, a ista je posvećena životu i radu udruge od njezinog nastanka 1998. godine pa sve do danas.

Postavkom originalnih plakata uzvanici na svečanom otvaranju i oni koji će izložbu posjetiti slikovito putuju kroz vrijeme predodređeno bitkama pripadnika HOS-a u ratu i miru, koji su se bezrezervno žrtvovali za domovinu Hrvatsku.

Plakati su predstavili devet velikih projekta putem kojih je UDHOS Grada Zagreba prepoznat u široj javnosti, športskim i kulturnim djelatnicima u Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj: „Memorijal poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Zagreba“ (16 Memorijala), memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” (14 ultramaratona), moto maraton “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” (4 motomaratona), memorijalni malonogometni turnir “Blago i Robert Zadro” (4 memorijala), memorijalni malonogometni turnir gardijskih brigada HOS-a, Vojne policije i Specijalne policije (2 memorijala), spomenik poginulim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata s područja gradske četvrti Črnomerec, Trg Hrvatskih obrambenih snaga u Gradu Zagrebu, spomen ploča na Trgu Francuske republike u spomen na poginule dragovoljce Francuze u Domovinskom ratu te foto-monografija spomen obilježja i spomen ploča poginulim braniteljima u Gradu Zagrebu.

Nakon intoniranja hrvatske himne i minute tišine za poginule bojovnike domovinskog rata, uvodnim obraćanjem u ime domaćina obratio se Ivan Friščić, a u ime velikog broja nazočnih gostiju obratili su se saborski zastupnik i dopredsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić te Ivan Tepeš prof.

Na svečano otvorenje izložbe odazvali su se predsjednik SUDHOS-a Vlado Jukić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Anto Đapić, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, udovica poginulog generala Blage Zadre Kata Zadro te saborski zastupnik Miodrag Demo kao izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Tijekom svečanosti dodijeljene su Povelje „Ante Paradžik“ kao najviša priznanja UDHOS-a Grada Zagreba zaslužnim pojedincima koji su svojim nesebičnim radom i volontiranjem pomogli radu udruge. Iste su dodijeljene Darku Mihajloviću, Anti Staniću, Žarku Jurateku, Krešimiru Marku Artukoviću, Zvonimiru Pernaru, Sanji Kuna, Ružici Jurakić, Vladimiru Fricu te Zvonku Luciću uz povelju i pločica HOS-a „Hrvatski vitez“

Nakon svečanosti otvorenja domaćini su organizirali i prigodni domjenak.

Izložba plakata udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba posvećena je životu i radu udruge od njezinog nastanka 1998. godine pa sve do danas – 18. obljetnici postojanja i rada udruge.

Postavkom originalnih plakata putovati ćemo kroz vrijeme predodređenim bitkama pripadnicima HOS-a u ratu i miru, koji su se bezrezervno žrtvovali za domovinu Hrvatsku ginući kao pokošeni.

U postrojbe HOS-a dolazili su Hrvati iz Domovine i Bosne i Hercegovine kao i Hrvati iz emigracije. Nakon što je borba Hrvatske za nezavisnost privukla pažnju svjetske javnosti, i neki strani državljani, profesionalni vojnici, su napuštali svoje zemlje i pristupali HOS-u. Oni su uvježbavali vojnike HOS-a, koji je time postao jedna od najboljih jedinica koje su pružale otpor srpskoj agresiji.

Početkom agresije na Hrvatsku u Gradu Zagrebu formirale su se grupe građana koje su među prvima organizirano pritekle u obranu napadnute domovine Hrvatske. Te postrojbe građana nazvane HOS, bile su sastavljene vrlo heterogeno glede dobi, zanimanja, spola, materijalnog stanja i svega ostalog, tako da su uz učenike, radnike, zanatlije, studente i intelektualce, očeve, sinove i kćeri sudjelovali doslovno svi slojevi našeg društva.

Svima njima zajedno u prvom planu bila je jedino obrana Republike Hrvatske. Naravno, u tako okrutnom ratu, isprva slabije naoružani, pripadnici HOS-a prije uklapanja u hrvatsku vojsku, podnijeli su prve i brojne žrtve od Bogdanovaca kao Žarko Manjkas – Crvenkapa pa do Dubrovnika kao mladi zagrebački skijaški reprezentativac Davor Sefić.

Po završetku rata, 1998. godine osnovana je udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba te je rješenjem Gradskog ureda za opću upravu upisana u Registar udruga RH. Udruga je osnovana s ciljem okupljanja dragovoljaca i veterana uz promicanje uspomena domovinskog rata, te pomoć u ostvarivanu pravne, socijalne i ekonomske pomoći članovima udruge. No, osim brige za svoje članove UDHOS je pokrenuo športske i kulturne aktivnosti koje su uključile, osim branitelja i sve ostale građane, pa je tako osim prvotne organizacije proizašle iz rata, to postala udruga koja je uključila i ostale građane Grada Zagreba u svoje aktivnosti.

Posebno ističemo devet velikih projekta putem kojih je UDHOS Grada Zagreba prepoznata u široj javnosti, športskim i kulturnim djelatnicima u Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

  1. Memorijal poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Zagreba ( 16 Memorijala)
  2. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” ( 14 ultramaratona)
  3. Moto Maraton “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”                                 ( 4 motomaratona)
  4. Memorijalni malonogometni turnir “Blago i Robert Zadro” ( 4 memorijala)
  5. Memorijalni malonogometni turnir gardijskih brigada HOS-a, Vojne policije i Specijalne policije ( 2 memorijala)
  6. Spomenik poginulim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata s područja gradske četvrti Črnomerec
  7. TRG Hrvatskih obrambenih snaga u Gradu Zagrebu
  8. Spomen ploča na Trgu Francuske republike u spomen na poginule dragovoljce Francuze u Domovinskom ratu
  9. Foto monografija spomen obilježja i spomen ploča poginutim braniteljima u Gradu Zagrebu

Naime, sa posebnim zadovoljstvom ističemo da je pokrovitelj svih ovih gore devet navedenih projekata Grad Zagreb koji je je prepoznao rad ove udruge te je svojim pokroviteljstvima uvelike doprinio uspjehu u radu i djelovanju udruge kako na području Grada Zagreba, tako i na području cijele Hrvatske.

 Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga grada Zagreba

Upravni odbor: Ivan Friščić, Siniša Šukunda, Miroslav Šurbek, Zvonko Lucić, Ante Lažeta, Ivan Lažeta, Krešimir Marko Artuković

Nadzorni odbor: Branko Šmaguc, Željko Kvesić, Damir Bevanda, Luka Ilić, Miroslav Mucić

Organizator izložbe: Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba

Autori izložbe: Zvonko Lucić / Siniša Šukunda

Pokrovitelj: Gradska skupština Grada Zagreba

Otvorenje izložbe: 14. siječnja 2016. godine u 18,00 sati u restoranu „Mali Raj”, Zagreb, Samoborska cesta 77

 Foto galerija klikom na fotografiju

Izložba Plakata UDHOS ZAGREB
Izložba Plakata UDHOS ZAGREBJan 15, 2016Photos: 134
 

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik druge dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …