Naslovna » Naslovnica » Obilježena 28. obljetnica HOS-a i izložba fotografija

Obilježena 28. obljetnica HOS-a i izložba fotografija

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su običježili 28. obljetnicu osnutka te ratne postrojbe te izložba ratnih fotografija HOS i Domovinskom ratu.

U organizaciji Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga i Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba svečano je obilježena 28. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu te izložba fotografija HOS u Domovinskom ratu.

Ista je održana dana 27.11.2019. s početkom u 19,00 sati u Jarunskim dvorima u Zagrebu. Nakon intoniranja himne Lijepa naša trenucima hrvatske tišine odana je počast svim poginulim HOS-ovcima i drugim Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Zagrebu su se okupili zapovjednici i ratnici HOS-a iz Vukovara, Vinkovaca, Nuštra, Škabrnje, Čepina Županje, Zagreba, Splita, Koprivnice  i drugih hrvatskih ratišta.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga, gospođa Kata Zadro, Izaslanik Ministar hrvatskih branitelja Dinko Tandara, Izaslanik predsjednice RH Ante Deur, ratni načelnik stožera HOS-a Anto Đapić, Predsjednih HVIDR-e Zagreb AnteTandara te brojni drugi dužnosnici sa lokalnih razina te političkih stranaka.

Brigadir Miodrag Demo istaknuo je da je grad Zagreb pokrovitelj svih dosadašnjih projekata UDHOS-a Zagreb, te da će nastaviti i dalje podupirati rad UDHOS ZAGREB kao jedne od najboljih braniteljskih udruga u Gradu Zagrebu.

Svečanim obilježavanjem 28. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996);

Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Izaslanik Ministar hrvatskih branitelja Dinko Tandara  pozdravio je sve nazočne i zahvalio se na pozivu te istaknuo da će Ministarstvo hrvatskih branitelja i dalje podržavati prijekte SAVEZ-a UDHOS-a.

Borislav Barišić i Ivan Friščić kao domaćini ove svečanosti zahvalili su se svim nazočnima koji su uveličali ovu svečanost. Osvrnuli se na projekte koje Udruge HOS-a kroz svoje djelovanje uspješno provode te na taj način uspješno doprinose razvoju civilnog društva a samim tim i njeguju tradiciju HOS-a.

Izjavu o pristupanju SAVEZU UDHOS-a potpisali su u ime SAVEZ-a UDHOS, predsjednik Borislav Barišić, u ime UDHOS KOPRIVNICA Predsjednik Ivan Betlehem te u ime UDHOS Koprivničko križevačke županije Milan Bingula.

Povelju HOS-a „Ante Paradžik“ dobili su Ivan Bodalić, Mate Lasić i dr. Tomislav Vlajnić

Za nesebičan doprinos i suradnju u ostvarivanju sportskih ciljeva,  kroz projekt „Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba” 2000. – 2019. Uručene su zahvalnice voditeljima sportova:

Košarka hakl ŽELJKO KANTAR,  karate, GORAN ŠTIMAC, zračno oružje MARIO SAČER i ALLEN BARTOŠ, vatreno oružje RENATO ŠELJ, ribolov MIRSAD ČUSTIĆ, mali nogomet  SINIŠA ŠURBEK, hrvanje ŽELJKO PJACA, padobranstvo ZDRAVKO PIRC, stolni tenis ZVONIMIR PERNAR, kuglanje IVAN PLAZANIĆ.

Za nesebičan doprinos i suradnju u ostvarivanju sportskih  ciljeva udruge kao malonogometna ekipa HOS-a dobili su zahvalnice: DAMIR TKALEC, OSMAN RAVKIĆ, BORIS CAPAN, ANTE LAŽETA, BRANKO ŠMAGUC MARIJAN TKALEC.

Posebne zahvalnice dobili su: HNK DINAMO ZAGREB i MIROSLAVU ŠURBEK dok je pločica HOS-a „ HRVATSKI VITEZ“ uručena Anti Lažeti.

Foto galegija klikom na fotografiju

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik druge dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …