Naslovna » Naslovnica » Obilježena 31. obljetnica HOS-a

Obilježena 31. obljetnica HOS-a

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su običježili 31. obljetnicu osnutka te ratne postrojbe.

U organizaciji  Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba svečano je obilježena 31. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu.

Ista je održana dana 23.11.2022. s početkom u 19,00 sati u Jarunskim dvorima u Zagrebu. Nakon intoniranja himne Lijepa naša trenucima hrvatske tišine odana je počast svim poginulim HOS-ovcima i drugim Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Zagrebu su se okupili zapovjednici i ratnici HOS-a iz Antunovca, Čepina, Nuštra, Županje, Zagreba, Splita, Koprivnice  i drugih hrvatskih ratišta.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga.  Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni načelnik stožera HOS-a Anto Đapić, Predsjednih HVIDR-e Zagreb Ante Tandara te brojni drugi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o svim hrvatskim braniteljima , te da će nastaviti i dalje podupirati rad UDHOS ZAGREB kao jedne od najboljih braniteljskih udruga u Gradu Zagrebu.

Svečanim obilježavanjem 31. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996);

Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Ivan Friščić kao domaćini ove svečanosti zahvalili su se svim nazočnima koji su uveličali ovu svečanost. Osvrnuli se na projekte koje Udruge HOS-a kroz svoje djelovanje uspješno provode te na taj način uspješno doprinose razvoju civilnog društva a samim tim i njeguju tradiciju HOS-a.

Foto galerija klikom na fotografiju

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik druge dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …