Naslovna » Naslovnica » U Kninu ponosno i dostojanstveno proslavljena 28. obljetnica VRO Oluja

U Kninu ponosno i dostojanstveno proslavljena 28. obljetnica VRO Oluja

“Ne dopustimo da nas podijele razlike, neka nas poveže zajednička vizija bolje budućnosti, one u kojoj će Hrvatska biti iznad nas”, poručio je u ime hrvatskih branitelja pukovnik Mihael Pintarić

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja svečano i dostojanstveno obilježena je 5. kolovoza 2023. u Kninu.

Na proslavi najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, u Zvonimirovu gradu okupili su se brojni hrvatski branitelji i najviši državni dužnosnici te je, unatoč lošem vremenu, održana središnja svečanost.

Od ranih jutarnjih sati gradskim ulicama odjekivala je budnica u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu kod spomenika Oluja ‘95 izaslanstva odala počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su predstavnici obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te predstavnici županija i gradova.

Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona podsjećajući na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja.

Među podizačima zastave bili su predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11 koji su ukratko predstavljeni zajedno s pripadnicima MUP-a i Počasno-zaštitne bojne, a potom su uz podsjećanje na tijek operacije pročitana imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, koja su čitali sinovi poginulih hrvatskih branitelja.

Svečani program nastavljen je na središnjem gradskom trgu, gdje je program s Tvrđave praćen putem videozida, a okupljenima su se obratili najviši državni dužnosnici te predstavnik hrvatskih branitelja.

VRO Oluja – simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda

U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Mihael Pintarić, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Jedinice za posebne zadatke MUP-a iz Rakitja, a potm I 1. A brigade ZNG-a te 1. gardijske brigade s kojima je prošao mnoga bojišta. Prošao je i torturu u srpskim vojnima zatvorima i logorima, nakon čega se ponovno priključio svojim Tigrovima, a nakon Domovinskog rata nastavio je djelatnu vojnu službu kao časnik Hrvatske vojske.

U svom obraćanju uputio je snažne poruke, kako svojim ratnim prijateljima koji su za Hrvatsku bili spremni na najveću žrtvu te njihovim nasljednicima u redovima Hrvastke vojske i policije, tako i cijelom hrvatskom narodu, pozivajući sve na zajedništvo.

“Oluja je bila izraz naše želje za slobodom. U Oluji smo pokazali svu snagu, odlučnost, umijeće i sposobnost Hrvatske vojske i policije. Oluja nije samo vojno-redarstvena operacija, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda, naše predanosti i odlučnosti, spremnosti na žrtvu i istinske vjere u ispravnost onog što činimo. U tom zajedništvu i s tim domoljubljem nastavimo graditi Lijepu Našu. I ne dopustimo da nas podijele razlike, neka nas poveže zajednička vizija bolje budućnosti, one u kojoj će Hrvatska biti iznad nas”, kazao je Pintarić, poručivši da nikada ne smijemo zaboraviti patnje i stradanja našeg naroda, sve naše žrtve kroz turobnu i tešku prošlost.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kazavši kako su hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja te mudrost hrvatskog državnog vodstva označile 1995. kao najveću godinu u hrvatskoj povijesti.

“Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest i slobodu”, kazao je Plenković napomenuvši kako je politika ove Vlade vođena željom da se braniteljski, vojni i policijski resori unaprijede u svakom pogledu.

“Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce”, poručio je Plenković iz Knina.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako se teško bilo izboriti za slobodu. “Naša je pobjeda u Oluji bila veličanstveni pothvat. Oluja je stvorila temelj za sve naše kasnije napretke. Pobijedili smo u nametnutom ratu, pokazali smo duh pobjednika i veliko hrvatsko srce”, kazao je Jandroković.

Predsjednik RH Zoran Milanović zahvalio je hrvatskim braniteljima na slobodi, odajući priznanje i poštovanje našim palim herojima i poručivši kako smo ovdje da prenosimo baklju slobode i pobjede.

U prigodnom programu nastupile su Klapa HRM-a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil, a himnu je izvela solistica Barbara Suhodolčan Vrbički.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Tijekom dana u Kninu se mogao razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u poslijepodnevnim satima upriličen je doček maratonaca i biciklista te moto defilea.

Izvor: MHB

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …