Naslovna » Naslovnica » Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

GLINA, 26. lipnja 2011. – Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i grada Gline danas je obilježena 20. obljetnica početka oružanoga otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost, 26. lipnja 1991. srpske paravojne snage napale su policijsku postaju u Glina. Tada su prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili hrvatski policajci iz redova djelatnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima ATJ Lučko.

Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko ih je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno te odvedeno u kninski zatvor.

“Hrvatskim braniteljima, ta davna 1991. čini se kao da je bila jučer”, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, koji je i sam bio branitelj ove policijske postaje. Podsjetio je kako nije bilo slučajno što je za napad izabrana Glina te u njoj napadnuta policija. “Bili smo svjesni odnosa snaga, a u to vrijeme nismo imali ni policijsko, ni vojno, ni životno iskustvo”, rekao je dodavši kako su u logoru bili posebno teški trenutci.

Državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber podsjetio je na događaje u Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru.

Glinski gradonačelnik Milan Bakšić podsjetio je na kolone koje su 1991. napuštale ovo područje te istaknuo kako su one bile rezultat velikosrpskih apetita Slobodana Miloševića, generala JNA i istomišljenika, koji su ovaj prostor željeli etnički očistiti od Hrvata. “Oni koji su ostali, doživjeli su strahote Jošavice, Glinskog Novog sela, Viduševca i ostalih naselja u kojima su pobijeni nedužni civili”, kazao je dodavši kako gotovo nitko od odgovornih za te zločine protiv hrvatskog naroda nije procesuiran ili kažnjeni.

Izaslanik sisačko-moslavačke županice i savjetnik za branitelje Ivica Pandža-Orkan ocijenio je kako se danas u zemlji, u kojoj branitelje nazivaju povlaštenima, a ratnoga načelnika Policijske uprave Đuru Brodarca i zamjenika Vladimira Milankovića te Dragu Bošnjaka uhićuje i vodi u lisičinama, malo govori o događajima u Glini.

Obilježavanje je 20 obljetnice oružanoga otpora srpskoj agresiji započelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Tomislava Roma na groblju u Gornjem Viduševcu. Izaslanstva su položila vijence i ispred središnjega križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini.

Tijekom dana održana je malonogometni turnir gdje su nastupile ekipe Udruga specijalne policija Glina, Hvidra Trešnjevka Zagreb Udruga branitelja Glina, Udruga specijalne policije Sisak, UDHOS ZAGREB i memorijalna utrka “Tomislav Rom”.
Svetu msu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, u glinskoj crkvi sv. Ivana Nepomuka, služio je sisački biskup, mons. Vlado Košić.

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

21.Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate početak 21.Memorijala poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba 6.lipnja …