Naslovna » ultramaratoni » 3.ultramaraton 2004

3.ultramaraton 2004

III MEMORIJALNI ULTRAMARATON
ZAGREB-VUKOVAR

Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata
22.-26. 09. 2004.
ORGANIZATOR:
UDHOS-ZAGREB
SUORGANIZATORI:
UDHOS ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
UDHOS SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
UDHOS BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE
UDHOS OSIJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE
UDHOS VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE
POKROVITELJ:
POGLAVARSTVO GRADA ZAGREBA

 
MEDIJSKI POKROVITELJ:
DONATOR:
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Srijeda, 22. rujan 2004.

          Na Trgu Siječanjskih Žrtava u Zagrebačkoj Kustošiji, kod spomen obilježja poginulim braniteljima i bojovnicima Domovinskog rata započeo je prigodni program prije starta utrke. Glasnogovornik organizacijskog odbora utrke gosp. Miroslav Rožić istaknuo je kako je ultramaraton posvećen dragovoljcima HOS-a, ali i ostalim braniteljima koji su u obrani Hrvatske ostavili svoje živote i čija se žrtva ne smije zaboraviti. Odana je počast minutom šutnje, a predstavnici udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba položili su vijenac kod spomenika poginulim braniteljima. Gosp. Rožić pozdravio je sve nazočne,  kao i izaslanike MORH-a, Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Poglavarstva Grada Zagreba te predstavnike medija. Zahvalio im se što su u velikom broju došli ispratiti ultramaratonce na startu utrke.
Nakon glasnogovornika organizacijskog odbora nazočnima se obratio predsjednik UDHOS-a Zagreb gospodin Ivan Friščić koji je nakon kraćeg govora pozvao suca Hrvatskog Atletskog saveza gospodina Mirka Brlečića da označi start utrke.

          Prije starta utrke na Trg Siječanjskih žrtava kod spomen obilježja skočili su padobranci Zrakoplovnog centra «Croatia» iz Zagreba noseći raširene zastave RH, Grada Zagreba i UDHOS-a. Zagreb.

START, prva dionica: ZAGREB-IVANIĆ GRAD, 49 km
NATJECATELJI:

RB.

IME

PREZIME

STARTNI BROJ

1.

Ivan Jelavić

1920

2.

Miljenko Dokuš

1921

3.

Elvir Rakipović

1922

4.

Hrvoje Habuš

1923

5.

Josip Lacković

1924

6.

Dalibor Petrina

1925

7.

Branko Pecik

1926

8.

Dražen Flais

1927

9.

Nikola Kovač

1928

Uvodnih 49 kilometara natjecateljima je poslužilo kao svojevrsno zagrijavanje za napore koji ih očekuju slijedeća četiri dana. Od nositelja utrke nitko nije odustao iako su se već pojavile značajne prednosti, to pokazuje sužavanje kruga kandidata za pobjednika. Unatoč tome zaostaci između prvih pet natjecatelja najavljuju žestoku borbu na slijedećim dionicama. Četiri veterana koji su u znak podrške ultramaratoncima odlučili otrčati skraćenu dionicu do Sesveta ostvarili su cilj. Na startovima dionica i tijekom same utrke velik broj gledatelja i navijača bodrili su ultramaratonce ponekad im se priključujući na pojedinim dijelovima dionice kao podrška, tako su djeca iz O.Š. Kustošija i O.Š. Petar Zrinski iz Zagreba u velikom broju istrčala dio dionice na samom startu utrke.

POREDAK NAKON PRVE DIONICE ZAGREB-IVANIĆ GRAD, 49 km
POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Branko Pecik
3:55:03
2.
Josip Lacković
3:56:01
3.
Dalibor Petrina
4:03:31
4.
Dražen Flajs
4:05:26
5.
Elvir Rakipović
4:09:23
6.
Hrvoje Habuš
4:18:40
7.
Ivan Jelavić
4:32:17
8.
Miljenko Dokuš
4:47:10
9.
Nikola Kovač
4:47:22
Četvrtak, 23. rujan 2004.
START, druga dionica: IVANIĆ GRAD-NOVSKA, 78 KM

          Druga je dionica svojom dužinom od 78 km predstavljala prvi pravi ispit za ultramaratonce. Ispit koji su svi uspješno položili. Prva dva mjesta ponovno su podijelili Josip Lacković i Branko Pecik, s tim što je današnji pobjednik Lacković zbog zbira rezultata s prve dvije dionice preuzeo bijelu majicu. Majicu koja na ovoj utrci označava vodećeg natjecatelja.

POREDAK NAKON DRUGE DIONICE IVANIĆ GRAD-NOVSKA 78 km

POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Josip Lacković        
5:33:06
2.
Branko Pecik
5:35:36
3.
Dražen Flajs
5:50:22
4.
Dalibor Petrina
5:59:38
5.
Elvir Rakipović
6:28:53
6.
Hrvoje Habuš
6:38:02
7.
Ivan Jelavić
6:44:42
8.
Miljenko Dokuš
7:18:58
9.
Nikola Kovač
7:33:10
Petak, 24. rujan 2004.
START, treća dionica: NOVSKA-SLAVONSKI BROD, 94 KM

          Treća i četvrta dionica su prema očekivanjima trebale biti najveći ispiti za trkače, a istovremeno mjesto na kojem se odlučuju pobjednici. Po izuzetno teškim vremenskim uvjetima, praćeni jakom i hladnom kišom natjecatelji su krenuli u najdužu dionicu utrke. Na samom startu nametnut je izuzetno jak tempo. Pecik, jedan od dvojce vodećih trkača pokušao je žestokim početkom utrke slomiti konkurenciju. Isprva je izgledalo da mu to polazi za rukom jer je na 20 km zabilježeno prvo odustajanje jednog od nosilaca utrke. Odustao je Habuš. Deset kilometara kasnije kao žrtva vlastitog tempa pokleknuo je upravo Pecik, jedan od favorita utrke. Gubitkom Pecika utrka nije izgubila na dinamici jer su u prvi plan iskočila dvojica trkača koji su do sada borbu za prvo mjesto pratili pomalo zatajeni. Postignutim vremenom  Lacković je zadržao vodeće mjesto u utrci, ali današnjim rezultatom pobjednik Rakipović i drugoplasirani Flajs su pokazali da nas tek očekuje dramatična završnica. Očekujemo da će predposljednja dionica Slavonski brod-Osijek dužine od 83 km, konačno najaviti potencijalnog pobjednika. Naravno da nam je želja da pobjednik utrke ne bude odlučen do posljednjeg kilometra, a prve tri dionice nagovješćuju i mogućnost takvog razvoja događaja.

POREDAK NAKON TREĆE DIONICE NOVSKA-SLAVONSKI BROD, 94 KM

POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Elvir Rakipović
8:02:50
2.
Dražen Flajs
8:17:19
3.
Josip Lacković        
8:17:19
4.
Nikola Kovač
10:12:08
5.
Miljenko Dokuš
10:21:09
6.
Dalibor Petrina
10:25:24
7.
Ivan Jelavić
10:26:15
8.
Branko Pecik
ODUSTAO 30. km
9.
Hrvoje Habuš
ODUSTAO 20. km
Subota, 25. rujan 2004.
START, četvrta dionica: Slavonski brod-Osijek, 89 km

          Očekivali smo da će pretposljednja dionica svojom duljinom od 89 km, koji dolaze poslije nekoliko dana nadljudskih napora odlučivati pobjednika. Na trećoj smo dionici imali priliku vidjeti kako je, do tada vodeći Pecik odustao kao žrtva tempa koji je sam nametnuo. U četvrtoj dionici ponovo smo ostali bez vodećeg natjecatelja. Josip Lacković nositelj bijele majice, koja označava vodećeg, već je jučer pokazao prve znakove umora. Iako svjestan da je na samoj granici odustajanja odlučio je pokušati braniti prednost od nepunih pola sata pred Flajsom koji je kroz sve tri prethodne dionice pokazao konstantnu kvalitetu. Još jedan od vodećih, Dalibor Petrina, morao je priznati da je pogrešno rasporedio snagu. Odustajanjem Lackovića kratko je zauzeo 3.mjesto u ukupnom poretku utrke, no na 45 kilometru današnje dionice i za njega je došao kraj. Jučerašnji pobjednik Elvir Rakipović pojačao je tempo u završnici utrke. Do same završnice utrke oba su trkača trčala zajedno kontrolirajući jedan drugoga, a to je Flajsu zasigurno išlo u prilog. Na ovoj je dionici Rakipović probao bijegom nadoknaditi zaostatak no Flajs je te pokušaje uspješno anulirao. Postignuto vrijeme daje veliku šansu Flajsu za pobjedu na cijeloj utrci, no još ćemo vidjeti. Odustajanjem Dalibora Petrine otvorila se šansa preostaloj trojci natjecatelja da se popnu na pobjedničko postolje. Da smo pokušavali režirati utrku teško bi zamislili takvu završnicu. Ove je godina utrka pokazala da je teško predvidjeti rezultat jer svaki kilometar može biti odlučujući. Odustajanja vodećih pokazala su koliko je teško rasporediti snagu na ovako zahtjevnoj utrci, a istovremeno očekivati pobjedu. Bez obzira na sve, svi  su natjecatelji zaslužili čestitke za sve što su do sada pokazali.

POREDAK NAKON ČETVRTE DIONICE SLAVONSKI BROD-OSIJEK, 94 KM

POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Elvir Rakipović
8:30:08
2.
Dražen Flajs
8:30:26
3.
Nikola Kovač
8:55:16
4.
Miljenko Dokuš
8:59:20
5.
Ivan Jelavić
9:18:34
6.
Dalibor Petrina
ODUSTAO 45. km
7.
Josip Lacković
ODUSTAO 5. km
Nedjelja, 26. rujan 2004.
START,  peta dionica: Osijek-Vukovar, 50 km

          Od devet natjecatelja, koji su startali utrku u službenoj konkurenciji utrku je s plasmanom okončalo njih pet. Najjača imena Hrvatskog maratona ove su se godine okušala na najdužoj i najtežoj utrci na našem kontinentu. Početak utrke nagovijestio je da će spremljenost Josipa Lackovića, najboljeg hrvatskog maratonca biti dovoljna da svoje iskustvo naplati i na ovoj utrci. Kao jedini konkurent predstavio se je Branko Pecik, također maratonac koji se ubraja u sam vrh onoga što u toj disciplini može ponuditi hrvatska atletika. U prve su dvije dionice ostvarili  potpunu dominaciju u odnosu na konkurenciju. Izgleda da su, unatoč iskustvu na klasičnim maratonima platili danak neiskustvu na ovako zahtjevnoj utrci. Pokušavši slomiti protivnike jakim tempom u prvih nekoliko dionica upravo je njih snašla ta sudbina. Iako su postizali izuzetno dobra vremena i prolascima kroz kontrolne kilometre postizali nevjerojatne rezultate, pokazalo se da su postavili previsoke kriterije. Na 30 kilometru treće dionice koju je karakterizirala najveća dužima i neugodna hladna kiša, Odustao je upravo Pecik. Deset kilometara ranije ta je sudbina dočekala vrlo dobrog Hrvoja Habuša. Prve znakove umora pokazao je i Lacković, koji je ciljem prošao Kao trećeplasirani natjecatelj. Svoju prvu etapnu pobjedu zabilježio je Elvir Rakipović , dok se je dobrim rezultatom na sve tri dionice, kao potencijalni pretendent na najvišu poziciju nametnuo Dražen Flajs. Poznavaoci ultramaratonske taktike u posustajanju Lackovića na trećoj dionici prepoznali su najavu onoga što će se desiti sutradan. Nošen željom da sačuva veliku prednost napravljenu do pretposljednje dionice, Lacković je sutradan, uz velike bolove, krenuo iz Slavonskog broda prema Osijeku. Unatoć hrabrom pokušaju sve je ostalo na tome. Bolovi su bili nesnosni i odustao je već na petom kilometru. Ponajbolji hrvatski maratonci morali su priznati da im nedostaje iskustva za takav izazov. Dražen Flajs u tom trenutku zasjeo je na vodeće mjesto s kojeg je kontrolirao napade i pokušaje bijega Rakipovića. Kvalitetno pripremivši taktiku, uz izuzetnu tjelesnu pripremu, pokazao je da je trenutno najspremniji atletičar za ovakva iskušenja. Nužno je primijetiti da je riječ o atletičaru amateru, uposleniku MUP-a, koji je pokazao da se na njega istinski može računati kada je riječ o natjecanjima koja iziskuju tolike napore. Velika psihička pripremljenost omogućila mu je da izuzetno uspješno, uz najveće tjelesne napore, kontrolira stanje i brzinu protivnika. Elvir Rakipovć zabilježio je pobjedu na domaćoj dionici. To je, uz osvajanje drugog mjesta u ukupnom poretku, bio maksimum koji mu je bio dostupan uz ovako raspoloženog Flajsa. Treće mjesto u ukupnom poretku, uz osvajanje druge pozicije na posljednjoj dionici, pripalo je junaku dionice Osijek-Vukovar, Ivanu Jelaviću. Trpeći jake bolove u nogama, izazvane vidljivim ozljedama i oteklinama, hrabro je prolazio dionice nošen mnogobrojnom publikom. Pod takvim uvjetima uspio je obraniti svoju prednost pred Dokušom i Kovačem te je osvojio zasluženo treće mjesto.

POREDAK NAKON ČETVRTE DIONICE OSIJEK-VUKOVAR, 50 KM
POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Dražen Flajs
4:26:30
2.
Ivan Jelavić
4:44:02
3.
Elvir Rakipović
4:49:20
4.
Miljenko Dokuš
4:58:23
5.
Nikola Kovač
5:04:22

          Kao dvije posebnosti istaknuli bismo da je, dvostruki pobjednik, Miljenko Dokuš Uspješno završio svoj treći ultramaraton. Kakav je to uspjeh najbolje Vam mogu potvrditi naši najbolji maratonci, koji su na svojem prvom nastupu doživjeli razočaranje. Poznajući njihov sportski duh, na slijedećem ih ultramaratonu ponovo očekujemo među vodećim, ali s nešto više sreće i taktičkog umijeća.

          Druga se posebnost odnosi na nastup najstarijeg ultramaratonca, Nikole Kovača, koji je u svojem trećem nastupu konačno uspio ostvariti san. Uspješno završiti sve dionice i upisati se u zlatnu knjigu ultramaratonaca. Posebnu težinu njegovoj ustrajnosti i uspjehu uspješnog završavanja maratona daje činjenica da Nikola Kovač danas ima navrženih 63 godine. Na cilju maratona obećao nam je nastup i slijedeće godine.
Koliko sportskog duha u memorijalnom maratonu posjeduju natjecatelji koji su nastupili ove godine, govori činjenica da su svi, unatoč ozljedama i bolovima koje su razlozi odustajanja, odlučili otrčati posljednju dionicu zajedno s natjecateljima koji su još bili u utrci. Na taj način su im dali potporu da ustraju, a i završili svoj naum da dolaskom na Ovčaru, odaju počast bojovnicima koji su svoje živote ugradili dali za slobodu naše domovine.

 

KONAČNI POREDAK
POREDAK
NATJECATELJ
POSTIGNUTO VRIJEME
(sati:minute:sekunde)
1.
Dražen Flajs
31:10:03
2.
Elvir Rakipović
32:10:30
3.
Ivan Jelavić
35:41:50
4.
Miljenko Dokuš
36:25:00
5.
Nikola Kovač
36:32:18
6.
Dalibor Petrina
Odustao u 4. dionici
7.
Josip Lacković
Odustao u 4. dionici
8.
Branko Pecik
Odustao u 3. dionici
9.
Hrvoje Habuš
Odustao u 3. dionici
Spread the love

Comments

comments