Naslovna » Naslovnica » Spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a – ponosno i časno branili su Domovinu

Spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a – ponosno i časno branili su Domovinu

UDHOS grada Zagreba postavio je spomen-ploču za poginule pripadnike HOS-a u Domovinskom ratu 1. satnije „Ante Paradžik“ u Jasenovcu. Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče upriličen je dana 05.11.2016. sa prigodnim programom na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu.

Spomen ploču koja će trajno podsjećati na vitezove HOS-a, poginulih u obrani Domovine na jasenovačkoj i novljanskoj bojišnici, otkrili su Božica i Miro, članovi obitelji najmlađega od poginulih – Mire Petine, koji poginuo s nepunih dvadeset godina.

Uklesana imena na crnoj mramornoj ploči Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević, zauvijek će biti spomen na pripadnike HOS-a koji su među prvima stali u obranu Hrvatske, ponosno i časno je braneći od srbočetničke agresije.

Na svečanoj komemoraciji otkrivanja ploče u Jasenovcu, tim su se povodom okupili bivši pripadnici HOS-a i članovi Hrvatske stranke prava, a vijence i svijeće uz obitelji, položili su ratni prijatelji, članovi HSP-a Jasenovca i Novske, Marija Mačković, načelnica Općine Jasenovac sa suradnicima, Josip Mišković, gradonačelnik Popovače, Ivan Frišćić, predsjednik HOS-a Grada Zagreba, koji su i inicijatori postavljanja Spomen ploče uz 25. obljetnicu osnutka Hrvatskih obrambenih snaga te druga izaslanstva.

Postrojba HOS-a nosila je naziv “1. Satnija Ante Paradžik“, tijekom ratnih mjeseci, od listopada do kraja 1991. godine, njeni pripadnici dragovoljci odani Hrvatskoj, bili su na bojišnici oko Novske i Jasenovca gdje je bilo najteže.

Jedan od pripadnika HOS-a, Marko Dodigović iz Košutarice, kaže kako su uvijek prihvaćali teške ratne zadaće. Poznavao je poginule, neki su ginuli braneći liniju u Drenovom Boku, gdje je i sam ranjen, no neprijatelj tim pravcem nije prošao. Pripadnici HOS-a sudjelovali su u borbama od Vukovara do Dubrovnika, od Sajmišta do Srđa. Jedan od onih koji su krenuli među prvima u pomoć braniteljima Vukovara bio je i naš sugrađanin Željko Soldo, njegova skupina HOS-a pretrpjela je teške gubitke, većina preživjelih je ranjena, kaže “ovakva sjećanja na naše ratne prijatelja, naša su sveta zadaća“.

Spomen ploču blagoslovio je župnik Pejo Oršolić, koji je i služio misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetog Nikole u Jasenovcu.

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče na kojoj se nalazi 11 imena ubijenih HOS-ovaca, nastavljen je Sv. Misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završeno je prigodnim obraćanjem uzvanika i organizatora u Mjesnom domu. U ime HOS-a govorili su Ivan Frišćić, Boro Barišić, Željko Soldo, zapovjednik 1. Satnije „Ante Paradžik“ Nino Merkaš, Ante Prkačin, u ime 9. bojne HOS-a Marko Škejo, francuski legionar i zapovijednik bojne Frankopan Bruno Zorica Zulu te ratni načelnik HOS-a Anto Đapić.

Foto galerija:

img_1056

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …