Naslovna » Ultramaratoni » 16.ultramaraton 2017 » 344.1 km: 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

344.1 km: 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

Jutros je s Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar – Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a i svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije koji su u obranu tada opkoljenog Vukovara krenuli iz Zagreba. Prije starta gradonačelnik Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja na Trgu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba u utorak je startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”, tijekom kojega će 9 atletičara u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe.

img_7318Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, navode organizatori. Njihov dolazak u Vukovar očekuje se u subotu iza 12 sati, na spomen području Ovčara.

Na svečanom startu utrke, na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić je kao svrhu ultramaratona naveo to da hrvatski bojovnici koji su krenuli u pomoć opkoljenom Vukovaru ne bi pali u zaborav. Na startu su nazočili gradonačelnik Milan Bandić, brigadir Miodrag Demo, pomoćnik ministra obrane Piličić, pomoćnik ministra prometa Šarić, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, Predsjednik  HVIDR-e Zagreb Ante Tandara i mnogi drugi predstavnici braniteljskih udruga.

Ultramaraton dužine 344.1 km, predstavlja jednu od najzahtjevnijih atletskih utrka u ovom dijelu Europe, a učesnici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru, simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši organizatorima i poželjevši sreću svim sudionicima ultramaratona.

Nalazimo se na ovome svetom mjestu odakle su Zagrepčani krenuli u obranu jedine nam domovine i ostavili svoje živote da bi danas svi uživali u neovisnoj državi Hrvatskoj, rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić istaknuvši dobru suradnju s Gradom Zagrebom koji im je sve ove godine pomagao u organizaciji ultramaratona.

Vi ćete, ovih dana kada budete trčali, prenositi istinu o domovinskom ratu, istinu o stradanju hrvatskih branitelja, istinu kakvo je bilo zajedništvo 90-ih godina. Pokažimo da nam i danas treba to zajedništvo jer samo zajedno možemo stvoriti boljitak Hrvatske, istaknuo je predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara.

Tradicionalni ultramaraton, koji se sastoji od pet dionica: Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar, organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 14. listopada, u poslijepodnevnim satima.

 

 

 

 

 

STARTNA LISTA

RB. Ime i Prezime Startni broj Država
1. Duško Štrbac 101 CRO
2. Zmago  Horvat 102 SLO
3. Krešimir Šimić 103 CRO
4. Miroslav Ban 104 CRO
5. Robert Radojković 105 CRO
6. Matija Zadravec 106 CRO
7. Boris Ivanovič 107 SLO
8. Mirko Ervačić 108 CRO

REZULTATI 1.DIONICE

1. dionica Zagreb ( Kustošija) – Ivanić Grad 50,6 km
RB. Ime i Prezime Startni broj Država Vrijeme
1. Robert Radojković 015 CRO 3:32:35
2. Matija Zadravec 106 CRO 4:00:19
3. Boris Ivanovič 007 SLO 4:04:24
4. Miroslav Ban 104 CRO 4:57:35
5. Mirko Ervačić 108 CRO 4:58:47
6. Krešimir Šimić 103 CRO 5:01:32
7. Zmago  Horvat 102 SLO 5:17:53
8. Duško Štrbac 101 CRO 5:17:54

Foto galerija

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …