Naslovna » Naslovnica » Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

Glina: obilježena 20. obljetnica oružanog otpora

GLINA, 26. lipnja 2011. – Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i grada Gline danas je obilježena 20. obljetnica početka oružanoga otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost, 26. lipnja 1991. srpske paravojne snage napale su policijsku postaju u Glina. Tada su prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili hrvatski policajci iz redova djelatnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima ATJ Lučko.

Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko ih je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno te odvedeno u kninski zatvor.

“Hrvatskim braniteljima, ta davna 1991. čini se kao da je bila jučer”, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, koji je i sam bio branitelj ove policijske postaje. Podsjetio je kako nije bilo slučajno što je za napad izabrana Glina te u njoj napadnuta policija. “Bili smo svjesni odnosa snaga, a u to vrijeme nismo imali ni policijsko, ni vojno, ni životno iskustvo”, rekao je dodavši kako su u logoru bili posebno teški trenutci.

Državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber podsjetio je na događaje u Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru.

Glinski gradonačelnik Milan Bakšić podsjetio je na kolone koje su 1991. napuštale ovo područje te istaknuo kako su one bile rezultat velikosrpskih apetita Slobodana Miloševića, generala JNA i istomišljenika, koji su ovaj prostor željeli etnički očistiti od Hrvata. “Oni koji su ostali, doživjeli su strahote Jošavice, Glinskog Novog sela, Viduševca i ostalih naselja u kojima su pobijeni nedužni civili”, kazao je dodavši kako gotovo nitko od odgovornih za te zločine protiv hrvatskog naroda nije procesuiran ili kažnjeni.

Izaslanik sisačko-moslavačke županice i savjetnik za branitelje Ivica Pandža-Orkan ocijenio je kako se danas u zemlji, u kojoj branitelje nazivaju povlaštenima, a ratnoga načelnika Policijske uprave Đuru Brodarca i zamjenika Vladimira Milankovića te Dragu Bošnjaka uhićuje i vodi u lisičinama, malo govori o događajima u Glini.

Obilježavanje je 20 obljetnice oružanoga otpora srpskoj agresiji započelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Tomislava Roma na groblju u Gornjem Viduševcu. Izaslanstva su položila vijence i ispred središnjega križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini.

Tijekom dana održana je malonogometni turnir gdje su nastupile ekipe Udruga specijalne policija Glina, Hvidra Trešnjevka Zagreb Udruga branitelja Glina, Udruga specijalne policije Sisak, UDHOS ZAGREB i memorijalna utrka “Tomislav Rom”.
Svetu msu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, u glinskoj crkvi sv. Ivana Nepomuka, služio je sisački biskup, mons. Vlado Košić.

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …