Naslovna » o nama » povjesnica udhos-a

povjesnica udhos-a

Početkom agresije na Hrvatsku u gradu Zagrebu formirale su se grupe građana koje su među prvima  organizirano pritekle u obranu napadnute domovine Hrvatske. Te  postrojbe građana nazvane HOS, bile su sastavljene vrlo heterogeno glede dobi, zanimanja, spola, materijalnog stanja i svega ostalog, tako da su uz učenike, radnike, zanatlije, studente i intelektualce, očeve, sinove i kćeri sudjelovali doslovno svi slojevi našeg društva.

Posebno naglašavamo da u Europi, doduše samo teoretski i deklarativno, rado proklamirana multikonfesionalna vjerska snošljivost, u postrojbama HOS-a  bila je  prisutna u cijelosti, pa su se pripadnici svih triju vjerskih konfesija, islamske, pravoslavne i katoličke borili zajedno rame uz rame, promičući tako baš tu tolerantnost različitosti.

Svima njima zajedno u prvom planu bila je jedino obrana Republike Hrvatske. Naravno, u tako okrutnom ratu, isprva slabije naoružani, pripadnici HOS-a prije uklapanja u Hrvatsku vojsku, podnijeli su prve i brojne žrtve od Bogdanovaca kao Žarko Manjkas – Crvenkapa pa do Dubrovnika kao  mladi zagrebački skijaški reprezentativac Davor Sefić, da simbolički navedemo samo neke.

Po završetku rata, 1998. godine osnovana je udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba rješenjem Gradskog ureda za opću upravu. Udruga je osnovana s ciljem okupljanja dragovoljaca i veterana uz promicanje uspomena domovinskog rata, te pomoć u ostvarivanu pravne, socijalne i ekonomske pomoći članovima udruge. No, osim brige za svoje članove UDHOS je pokrenula športske i kulturne aktivnosti koje su uključile, osim branitelja i sve ostale građane, pa je tako osim prvotne organizacije proizašle iz rata, to postala udruga koja je uključila i ostale građane Grada Zagreba u svoje aktivnosti.

Posebno ističemo projekte putem kojih je UDHOS Grada Zagreba prepoznata u najširoj javnosti, športskim i kulturnim djelatnicima u gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

 1. Memorijal poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Zagreba (20 Memorijala)
 2. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” ( 18 ultramaratona)
 3. Moto Maraton “Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rat ( 4 motomaratona)
 4. Memorijalni malonogometni turnir “Blago i Robert Zadro” (7 memorijala)
 5. Memorijalni malonogometni turnir gardijskih brigada HOS-a, Vojne policije i Specijalne policije (6 memorijala)
 6. Memorijalni malonogometni turnir časnički namjesnik „Mario Rehor“ maloljetni dragovoljac HOS-a poginuo u domovinskom ratu (5 memorijala)
 7. Spomenik poginulim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata s područja gradske četvrti Črnomerec
 8. TRG Hrvatskih obrambenih snaga u Gradu Zagrebu
 9. Spomen ploča na Trgu Francuske republike u spomen na poginule dragovoljce Francuze u Domovinskom ratu
 10. Foto monografija spomen obilježja i spomen ploča poginutim braniteljima u Gradu Zagrebu „Moj prijatelju mene više nema“
 11. Izložba plakata UDHOS ZAGREB
 12. Izložba ratnih fotografija HOS u Domovinskom ratu
 13. Spomen ploča za poginule dragovoljce HOS-a u Jasenovcu

 

 

Spread the love

Comments

comments