Naslovna » Naslovnica » HOS-ovci obilježili 21. obljetnicu IX. bojne

HOS-ovci obilježili 21. obljetnicu IX. bojne

HOS-ovci obilježili 21. obljetnicu IX. bojne

10.travnja 2012.

Čestitam Vam 21. obljetnicu IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”. Ovdje smo se okupili i kako bi odali počast svima koji su kroz povijest dali živote za uspostavu hrvatske države, te se prisjetili naših branitelja, kako poginulih HOS-ovaca, tako i ostalih koji su položili svoje živote na oltar Domovine – kazao je pukovnik Marko Skejo pred pripadnicima legendarne IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, na splitskom groblju Lovrinac.

Zapalili su svijeće i položili vijence pred Braniteljskim križem te kod spomen križa Palih hrvatskih vojnika 1941-1945. veterani Devete bojne, postrojeni u svojim crnim ratnim odorama, a ratnog se puta prisjetio Ivica Vladava, koji je, između ostalog, kazao:

– Da nije bilo pripadnika IX. bojne HOS-a Srđ bi 9. studenoga 1991. godine pao i Dubrovnik bi bio pod kontrolom neprijatelja. Šesti prosinca 1991. na sv. Nikolu zabilježen je najveći napad na Srđ i Dubrovnik kada su pucali niški specijalci, crnogorski četnici, tri topovnjače s mora, četnici iz nevesinjske šume, dva MiG-a raketirali su repetitor, a na pedeset metara od tvrđave došlu su tri tenka. Ali ipak Srđ nije pao, napad je odbijen, Dubrovnik obranjen zahvaljujući pripadnicima IX. bojne HOS-a – kazao je Vladava, nabrojivši i brojne druge akcije, sve do završne, oslobodilačke operacije Oluja.

– Nitko nam ne može poreći ratne zasluge, nema zapovjednika koji nije za nama žudio. Pa, ipak, usprkos svemu tome, ni u jednoj knjizi što su je vojni stratezi i generali napisali o Domovinskom billig wow gold ratu i operacijama naša bojna se nigdje ne spominje – rekao je Vladava te podsjetio da je kroz postrojbu prošlo 2.500 pripadnika.

Bilo je i stranaca, a posebno se sjetio Thomasa Crowleya, od milja zvanog Tom – Irac, “koji nas je obučavao i od kojeg smo mnogo naučili o ratu i ratovanju”.

Crowley je pri kraju rata poginuo, kao jedan od 45 pripadnika bojne “Rafael vitez Boban” koji su kroz pet ratnih godina položili svoje živote.

Na komemoraciji se Vladava prisjetio i svih zapovjednika koji su vodili IX. bojnu HOS-a kroz Domovinski rat: od osnutka pa do kraja 1991. godine to je bio pukovnik Jozo Radanović, od siječnja 1992. godine do polovice travnja 1992. Jurica Jukić, od polovice travnja do kraja 1992. satnik Ivan Vuletić, potom do kraja rujna 1994. pukovnik Marko Skejo, i od listopada 1994. do kraja rata, 1996.. godine satnik Miće Ćuk.

Don Anđelko Dukić, župnik s Mejaša, izmolio je molitvu i odrješenje grijeha za stradale branitelje, a vijence su položili i svijeće zapalili u ime Grada Splita Zdravko Parčina, zajedno s Lukom Podrugom i Petrom Bilobrkom, u ime Županije Damir Gabrić.

Tekst i foto: JOŠKO DADIĆ

www.dalmacijanews.com

Pogledajte fotogaleriju:

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …