Naslovna » Naslovnica » Ovako će izgledati Spomen park Hrvatskim ratnicima gdje ide i HOS-ova ploča

Ovako će izgledati Spomen park Hrvatskim ratnicima gdje ide i HOS-ova ploča

U Starom Grabovcu kraj Novske priprema se Spomen park hrvatskim ratnicima. Idejno rješenje je odobreno, a mi smo zavrili u njegove nacrte.
U Spomen parku bit će postavljne ploče s imenima poginulih iz 15 postrojba koje su sudjelovale u obrani Zapadne Slavonije. Među njima i spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a koja je prvotno bila postavljena u Jasenovcu

Početak agresije na područje Općine Novska dogodio se 19. kolovoza 1991. kada su jedinice tzv. JNA okupirale sela Rajić i Borovac.

Od tog perioda pa sve do 6. listopada 1991. JNA je okupirala 60% područja Općine Novska i počinila neviđene zločine i ogromne materijalne štete.

Jedan od najtežih i najkrvavijih ratnih dana na novljanskom području bio je 18. listopada 1991. godine.

Na tom području zasutavljne je Banjalučki korpus, a najveći dio područja oslobođen je u operaciji Orkan, prvoj velikoj napadnoj operaciji Hrvatske vojske koja je završila sarajevskim primirijem 3. siječnja  1992. godine.

Tim primirjem zaustavljen je osloboditeljki pohod Hrvatske vojske pa smo na oslobođenje Okučana, Stare Gradiške i pripadajućim im naselja, čekali do svibnja 1995. i operacije Bljesak.

U spomen na sve poginule hravatske branitelje iz 15 postrojba, koje su sudjelovale u obrani Hrvatske na Novljanskom ratištu na području Starog Grabovca, gdje su vođene presudne bitke za obranu i oslobađanje zemlje, izgradit će Spomen park Hrvatskim ratnicima.

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …