Naslovna » Naslovnica » Udhos Zagreb i Savez Udhos posjetili Jasenovac i Novsku

Udhos Zagreb i Savez Udhos posjetili Jasenovac i Novsku

Jesen i zima 1991. godine na bojišnici oko Novske i Jasenovca, za hrvatske branitelje bila je teška. Izloženi svakodnevnim napadima nisu posustajali u obrani od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, tadašnjih armijskih snaga i pobunjenih Srba. Zajedno su se borili sinovi iz svih krajeva Hrvatske, iz postrojbi koje su došle sa svih strana. Među njima bili su i dragovoljci HOS-a.

Mnogi su poginuli i ranjeni, poslije oslobađanja okupiranih krajeva za stradale su podignuta spomen obilježja, kao trajno sjećanje na njihovu žrtvu. Za jedanaestoricu pripadnika HOS-a, poginulih u obrani na jasenovačkoj i novljanskoj bojišnici, postavljana je ploča u studenom prošle godine u središtu Jasenovca.

Ploča je zbog pritiska nekih političkih grupacija na Vladu RH, zbog navodno spornog pozdrava u grbu postrojbe, iz Jasenovca premještena na lokaciju Trokut, u blizini ranije postavljenih devet monolita s imenima poginulih hrvatskih branitelja na novljanskoj bojišnici.

Nakon komemorativnog skupa na Trokutu, članovi obitelji i članovi Udruge dragovoljaca HOS-a, položili su vijenac i zapalili svijeća kod Spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a. Nazočnima se obratio Željko Soldo, bivši pripadnik postrojbe HOS-a i branitelj Vukovara, rekavši “zbog poniznosti i ljubavi prema svom hrvatskom narodu poginuli hrvatski branitelji zaslužuju naše sjećanje, a naša nazočnost na ovom mjestu govori da neće biti zaboravljeni“.

Nazočnima se obratio i Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a, zahvalivši se svima koji čuvaju spomen na sve poginule za slobodu Hrvatske, te posebno Gradu Novska i Općini Jasenovac oko brige za Spomen ploču. Kako je rekao, pored već postavljenih monolita, biti će postavljen još jedan, za poginule iz HOS-a.

Za njih i sve stradale hrvatske branitelje služena je misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Nikole u Jasenovcu. Domaćini članovima Udruge dragovoljaca HOS-a bili su HČZ Novske, Jasenovca i Lipovljana, kao i Udruga branitelja Općine Jasenovac.

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …