Naslovna » Naslovnica » Obilježena 26. obljetnica HOS-a: Sjećanje na teške i ponosne dane

Obilježena 26. obljetnica HOS-a: Sjećanje na teške i ponosne dane

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su običježili 26. obljetnicu osnutka te ratne postrojbe.

U organizaciji Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga i Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba svečano je obilježena 26. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu.

Ista je održana dana 11.12.2017. s početkom u 19,00 sati u Jarunskim dvorima u Zagrebu. Nakon intoniranja himne Lijepa naša trenucima hrvatske tišine odana je počast svim poginulim HOS-ovcima i drugim Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Zagrebu su se okupili zapovjednici i ratnici HOS-a iz Vukovara, Vinkovaca, Nuštra, Škabrnje, pobjednica sa Srđa i drugih hrvatskih ratišta.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga, gospođa Kata Zadro, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednih zbora udruga Gardijskih brigada Miljenko Kolobarić, Predsjednik udruge 100% invalida Đuro Glogoški ratni načelnik stožera HOS-a Anto Đapić, Predsjednih HVIDR-e Zagreb AnteTandara te brojni drugi dužnosnici sa lokalnih razina te političkih stranaka.

Svečanim obilježavanjem 26. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996);

Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Prije same svečanosti održan je sabor HOS-a gdje su izabrani dužnosnici koji će obnašati razne dužnosti u Savezu Udhos-a kao i udruga dragovoljaca hOS-a grada Zagreba i ŠRDHOS-a. U iduće 4. Godine.

Ministar hrvatskih branitelja pozdravio je sve nazočne i zahvalio se na pozivu kao i na Povelji „Blago i Robert Zadro koja mu je uručena.
Načelnik ratnog stožera HOS-a Ante Đapić osvrnuo se u svom govoru na osnivanje HOS-a tijekom Domovinskog rata kao i na probleme u kojima se razne udruge HOS-a nalaze u današnje vrijeme kao i pokušaj diskriminacije pripadnika HOS-a od raznih pojedninaca u javnom prostoru RH.

Borislav Barišić i Ivan Friščić kao domaćini ove svečanosti zahvalili su se svim nazočnima koji su uveličali ovu svečanost. Osvrnuli se na projekte koje Udruge HOS-a kroz svoje djelovanje uspješno provode te na taj način uspješno doprinose razvoju civilnog društva a samim tim i njeguju tradiciju HOS-a.

U kratkom programu brojnima su dodijeljnje povelje za zasluge u afirmaciji veteranskih udruga HOS-a a mi izdvajamo pozdravne riječi monsinjora Zlatka Korena, župnog vikara Crkve sv. Blaža iz Zagreba, koji je u ranijim prigodma nazočio obljetnicama i manifestacijama koje oragnizira HOS.

“Hvala vam za sve što ste učinili i što činite za Domovinu.  Crkva je bila uz vas u teškom ratnim danima, kao što ste vi branitelji bili uz crkvu.  Bili smo uz vas i u onim prijelomnim trenucima kad se premještao spomenik na drugu adresu i molili da ustrajete u svojim pravima, u onome što vam  po ljudskom i Božijem zakonu pripada.

Cvaka je bila uz vas i kad ste bili u šatoru u Savskoj i na Markovu trgu, jednom od tužnijih dana novije hrvatske povijesti kad su hrvatski policajci i hrvatski branitelji stali jedan napspram drugome. Molimo da se to više nikada ne ponovi, da se na suprotinim stranama nađu hrvatski policajci i hrvatski branitelji.

I još nešto što vas sve molima a to je da ni jedan branitelj nikada više ne digne ruku na sebe. Mi koji nismo vidjeli rata o ratu možemo pričati, a Vi o ratu možete svjedočiti. Ode li jedan branitelj, ne odlazi samo jedna osoba, jedno ljudsko biće, odlazi jedan svjedok, a o obrani Domovine trebamo svakodnevno svjedočiti”, kazao je mons. Koren.

Za nesebičnu potporu kroz ustrojavanje,razvoj i provedbu plemenitih ciljeva Udruge dodijeljene su povelje zaslućnim pojedincima i organizacijama.

Povelju „Ante Paradžik“ dobili su:

IVAN FRIŠČIĆ, GORAN ŠTIMAC, SINIŠA ŠUKUNDA, IVAN LAŽETA, ANTE LAŽETA, BRANKO ŠMAGUC, SINIŠA ŠURBEK, MIROSLAV ŠURBEK, NENAD KUKINA, VLADO KOVAČ, BRUNO SONTAG, JOSIP MARTINI, LUKA ILIĆ, ANDREA MADICKA, UDRUGA BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DAMIR BEVANDA, ŽELJKO KVESIĆ, DR. ANTUN KLJENJAK, GORAN BRADIĆ,USDR – HPT – ZAGREB, IVAN MIKEC, LJUBO BARTOLOŠ, GRAD VUKOVAR,SLAVKO STANIĆ,MIRKO BRLEČIĆ, VESNA HELFRIH.

Za nesebičnu potporu u provedbi projekta memorijalnog malonogometnog turnira „Blago i Robert Zadro, herojima iz Vukovara koji su položili svoje živote za Domovinu Hrvatsku.

 Povelju „Blago i Robert Zadro“ dobili su:

KATA ZADRO, JOSIP ZADRO, TOMISLAV ZADRO, ŽELJKO KVESIĆ, ZDRAVKO LASIĆ, MIHAEL BUDIMIR, MARIO ZELENIKA, TOMO MEDVED / MINISTAR HRVATSKIH BRANITELJA, MILAN BANDIĆ / GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA, MIODRAG DEMO, OBITELJ PRSKALO, MARINKO SOLDO – MAJNA, STOJAN PAPIĆ, BORIS BABIĆ, BORISLAV SPAJIĆ, BAU GRADNJA, UDRUGA BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, MARKO SANTO, VINKO BILANDŽIĆ, MARJAN ZRINUŠIĆ, IVICA BILOGREVIĆ, DINKO BUDIĆ.

FOTO GALERIJA

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …