Naslovna » Naslovnica » Obilježena 27. obljetnica HOS-a i izložba fotografija

Obilježena 27. obljetnica HOS-a i izložba fotografija

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su običježili 27. obljetnicu osnutka te ratne postrojbe te izložba ratnih fotografija HOS i Domovinskom ratu.

U organizaciji Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga i Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba svečano je obilježena 27. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu te izložba fotografija HOS u Domovinskom ratu.

Ista je održana dana 28.11.2018. s početkom u 19,00 sati u Jarunskim dvorima u Zagrebu. Nakon intoniranja himne Lijepa naša trenucima hrvatske tišine odana je počast svim poginulim HOS-ovcima i drugim Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Zagrebu su se okupili zapovjednici i ratnici HOS-a iz Vukovara, Vinkovaca, Nuštra, Škabrnje,Županje, pobjednica sa Srđa i drugih hrvatskih ratišta.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga, gospođa Kata Zadro, Izaslanik Ministar hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predsjednih zbora udruga Gardijskih brigada Krešimir Maretić, ratni načelnik stožera HOS-a Anto Đapić, Predsjednih HVIDR-e Zagreb AnteTandara te brojni drugi dužnosnici sa lokalnih razina te političkih stranaka.

Brigadir Miodrag Demo istaknuo je da je grad Zagreb pokrovitelj svih dosadašnjih projekata UDHOS-a Zagreb, te da će nastaviti i dalje podupirati rad UDHOS ZAGREB kao jedne od najboljih braniteljskih udruga u Gradu Zagrebu.

Svečanim obilježavanjem 27. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996);

Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Izaslanik Ministar hrvatskih branitelja Dinko Tandara  pozdravio je sve nazočne i zahvalio se na pozivu te istaknuo da će Ministarstvo hrvatskih branitelja i dalje podržavati prijekte SAVEZ-a UDHOS-a.

Borislav Barišić i Ivan Friščić kao domaćini ove svečanosti zahvalili su se svim nazočnima koji su uveličali ovu svečanost. Osvrnuli se na projekte koje Udruge HOS-a kroz svoje djelovanje uspješno provode te na taj način uspješno doprinose razvoju civilnog društva a samim tim i njeguju tradiciju HOS-a.

U kratkom programu brojnima su dodijeljnje zahvalnice SAVEZA UDHOS za zasluge u afirmaciji veteranskih udruga HOS-a a mi izdvajamo pozdravne riječi monsinjora Zlatka Korena, župnog vikara Crkve sv. Blaža iz Zagreba, koji je u ranijim prigodma nazočio obljetnicama i manifestacijama koje oragnizira HOS.

“Hvala vam za sve što ste učinili i što činite za Domovinu.  Crkva je bila uz vas u teškom ratnim danima, kao što ste vi branitelji bili uz crkvu.  Bili smo uz vas i u onim prijelomnim trenucima kad se premještao spomenik na drugu adresu i molili da ustrajete u svojim pravima, u onome što vam  po ljudskom i Božijem zakonu pripada.

Za nesebičnu potporu kroz ustrojavanje,razvoj i provedbu plemenitih ciljeva Udruge dodijeljene su zahvalnice zaslućnim pojedincima i organizacijama.

UDHOS ČEPIN, UDHOS MILAN LAJDES- “BARBA”, UDRUGA IX.BOJNE HOS-a, UDHOS ZAGREB, Ivan Anušić – Župan Osječko baranjeske županije, Dražen Tonkovac – Načelnik općine Čepin, Mijo Zrno, Darko Szegi, Josip Bokanović, Robert Vodopija, Mirko Malenica, Pero Dugandžić, Tomislav Crndić, Zoran Takač, Franjo Gavran, Borislav Vorgić, Ante Đapić, Vlado Jukić, Marko Skejo, Željko Soldo, Miće Čuk, Jurica Jukić, Renato Hittel, Ante Lučić – Paraga, Anita Martinovi, Marijo Maroš, Ivan Friščić, Luka Ilić, Siniša Šukunda, Miroslav Šurbek, Danijela Milohanić, Zvonko Lucić, Stipe Barišić.

Foto galegija klikom na fotografiju

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …