Naslovna » Naslovnica » Pokopan vukovarski heroj Žarko Manjkas Crvenkapa dragovoljac HOS-a

Pokopan vukovarski heroj Žarko Manjkas Crvenkapa dragovoljac HOS-a

Hrvatska je danas  29. veljače 2020. u Brodskom Stupniku na vječni počinak ispratila svoga sina, heroja, ratnika, dragovoljca obrambenog Domovinskog rata Žarka Manjkasa Crvenkapu.

Posmrtni ostaci junaka Domovinskog rata identificirani su na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu zajedno s još četiri osobe vukovarskog područja.

Žarkov otac preminuo je 1968., a majka 2012., a rodbina je odlučila pokopati ga u Brodskom Stupniku, uz majku koja ga nije dočekala, rekao je Manjkasov bratić Nikola Vidmar.

Dragovoljac HOS-a i satnik Hrvatske vojske pokopan je uz sve vojne počasti.

Žarko Mankas Crvenkapa živio je u zagrebačkoj Dubravi, a na početku rata kao dragovoljac je pristupio HOS-u. Spreman pomoći gdje je najteže, s 57 suboraca HOS-a odlazi braniti Vukovar.  Zbog crvene beretke koju je neprestano nosio dobio je nadimak Crvenkapa.

Dragovoljac HOS-a i satnik Hrvatske vojske pokopan je uz sve vojne počasti.

Ti HOS-ovci dali golemi doprinos u obrani Vukovara, spasili su ga od ranijeg sloma požrtvovanim akcijama i spremnošću na žrtvu. Opsadu i pad Vukovara preživjelo ih je tek 25, a samo dvojica nisu ranjena.

O kakvim je ljudima bila riječ svjedoči i podatak da su HOS-ovci u Vukovaru tražili sami razmještaj na najteže dijelove bojišta – na Sajmištu i u selu Bogdanovci nadomak Vukovara, koje su JNA i četnici stalno napadali jer se tu mogao dogoditi proboj Vukovaraca iz okruženja.

U čast Žarku Manjkasu Crvenkapi, u zagrebačkoj Dubravi suborci su podignuli bistu. Otkrivena je 10. studenog 2017., na dan kad je sa suborcima stradao u proboju 1991.

“Da nije bilo HOS-a Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu 1991. godine” riječi su Siniše Glavaševića s Hrvatskog radio Vukovara koje potvrđuju hrabrost tih momaka.

I onda se Crvenkapa istaknuo čak i među takvim ljudima i borcima. Svi koji su preživjeli pakao vukovarskog bojišta, a posebno stanovnici Bogdanovaca gdje je Manjkas ratovao, pamte golemu žrtvu i iznimnu hrabrost svih HOS-ovaca, a posebno Crvenkape.

Bio je prepoznatljiv po crvenoj beretki koju je neprestano nosio, pa je tako i dobio nadimak. Tijekom tih dvaju mjeseci bitke za Vukovar osobno je uništio 12 srpskih tenkova.

Manjkas je bio bogdanovačka protuoklopna zvijezda, u jednom je danu uništio je četiri agresorska tenka T-55. Pri tome je gotovo izgubio sluh jer su mu popucali bubnjići kad mu je zolja eksplodirala pokraj uha.

– Odbijao je medicinsku pomoć u bolnici, pa smo mu nabavili žute slušalice za uši koje je nosio sljedećih dana, nastavljajući udarati po tenkovima kao da mu nije bilo ništa. Vodili su ga srce i dobro oko. Sjećam ga se kao vrlo duhovitog, momka blagog pogleda koji nas je sve dizao svojim nevjerojatno uspješnim uništavanjem neprijateljskih oklopa – govorio je poslije njegov zapovjednik iz Bogdanovaca Damir Radnić.

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik i četvrte dionice

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni …