naslovnica statut udruge o nama galerija srdhos kontakt
Memorijali
Maratoni
Linkovi
VIJESTI
 
petak, 11. ožujak 2005.

KARDINAL BOZANIĆ OBRATIO SE BRANITELJIMA NA SPOMEN-MISI ZA KARDINALA FRANJE KUHARIĆA.
          "Kardinal Kuharić je cijelog života svojim riječima i ponašanjem pokazivao drukčiji put. Želio je živjeti život biblijskog pravednika koji se protivio nijekanju onostranosti, uzvisivanju užitka, bescjenjivanju tradicionalnog odgoja i proganjanju pravednika", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na sinoćnjem misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali, prigodom obilježavanja treće obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Na misi su, uz kardinala Bozanića, koncelebrirali i zagrebački pomoćni biskupi Josip Mrzljak i Vlado Košić, novoimenovani zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, vojni biskup Juraj Jezerinac te oko 60 svećenika i redovnika.
          Kardinal Bozanić je u propovijedi govoreći o odnosu bezbožnika i pravednika ustvrdio da bezbožnik, za razliku od pravednika, oštro polemizira protiv onih vrijednosti na kojima se tradicionalno zasnivao njihov život, niječući ili osporavajući čak i vrijednost Božjega zakona. Podsjetio je da "pravednik na progonstvo odgovara blagošću, a vedrina i krotkost ispunjena nadom najviše pogađaju protivnika te on postaje još bezobzirnijim poigravaći se sa sigurnošću pravednika koju dobro poznaje, čak do te mjere da napada onoga u koga vjernik ima povjerenje i onoga tko obećaje svu pomoć i prisutnost".
          Kardinal Bozanić je zapitao treba li našem hrvatskom društvu snažniji poticaj za razmišljanje o vrijednostima od podatka da se toliko branitelja, koji su prvi prepoznali vrijednost braneći ljudsko i nacionalno dostojanstvo od gaženja, danas odlučuju na oduzimanje života jer se dovodi u pitanje smisao njihove žrtve. Pritom im je poručio: "Ako čujete moj glas i glas vjernika, dragi branitelji, ne dopustite da popusti snaga vaše nade i strpljivosti. Vaš život nije kao u ostalih, i da dok vas život i ljudi iskušavaju porugom i mukom, i dok je vaša blagost izvrgnuta kušnjama, molite za dar vjere da živite svoje kršćanstvo i ne srame se biti dio Crkve i svojih zajednica".
          Ne smijemo odustati u tumačenju istine o nama i Domovinskomu ratu, poručio je zagrebački nadbiskup. Pozvao je vjernike da traže od odgovornih da se otvorena pitanja razjasne, da stvatko preuzme odgovornost prema mjeri službe u našem društvu, te da se s javnošću ne manipulira poluistinama i prenaglašavanjem beznačajnih pojedinosti.

 
 
Povratak na naslovnicu

objavili: z&z, 15.03.2005., 17:00
Repozitorij
Info box
 
Arhiva vijesti
2010. godina
2009. godina
2008. godina
2007. godina
2006. godina
2005. godina
2004. godina
2003. godina
2002. godina
 
Kalendar
 
   
  Isprintajte ovu stranicu.
Kontaktirajte nas: [email protected]
Webmaster: [email protected]
2005 @ UDHOS-ZAGREB