Naslovna » memorijali

memorijali

MEMORIJAL  POGINULIM BOJOVNICIMA DOMOVINSKOG RATA 

GRADA ZAGREBA

Prvo ćemo u nekoliko rečenica predstaviti udrugu i njezino dosadašnje djelovanje, iako vjerujemo da smo do sada to najbolje učinili kroz organizaciju niza programa od kojih su neki realizirani pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Uz najbolje kritike pokrovitelja i svih koji su na neki način uključeni u realizaciju programa, najviše nam gode lijepe riječi onih kojima su ti programi usmjereni, Hrvatskih branitelja.

Prvih nekoliko godina po osnivanju udruge najznačajnija su postignuća bila promjena uvriježenog mišljenja o bojovnicima HOS-a koje je izgrađeno prema tadašnjim interesima nekih krugova Hrvatske političke scene. Svojim smo zalaganjem doprinijeli da postrojbama HOS-a damo mjesto koje im pripada u stvaranju Hrvatske države. Podijelili smo povelje obiteljima poginulih bojovnika HOS-a sa srebrenom ratnom pločicom Grada Zagreba i dodijelili zahvalnice građanima i građanskim pravnim osobama, koji su nam pomogli u teškim ratnim danima. Izgradili smo spomenik u Zagrebu na Trgu Siječanjskih žrtava u Kustošiji poginulim bojovnicima Domovinskog rata iz postrojbi HOS-a i ostalim bojovnicima Domovinskog rata iz Gradske četvrti Črnomerec. U namjeri da učinimo sve što je u našoj moći da njegujemo sjećanje na herojske dane naše povijesti od 2000 godine do danas organizatori smo 12 tradicionalnih memorijala poginulim bojovnicima Domovinskog rata iz Grada Zagreba i Memorijalnih Ultramaratona Zagreb-Vukovar. pod nazivom ” Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” Ultramaraton, koji je svoje deseto  izdanje imao prije nepun mjesec dana, pokazao je koliko visok domet može imati utrka memorijalnog karaktera, kada se u nju uloži onoliko truda i entuzijazma koliko su naši članovi spremni posvetiti sjećanju na one koji više nisu s nama.

U nepunih dvanaest godina uspjeli smo utrku dovesti do razine priznatog međunarodnog sportskog događaja, kojeg su pratila sva sredstva javnog priopćavanja. Učinili smo popis svih spomen obilježja i spomen ploča u gradu Zagrebu koji su izgrađeni od Domovinskog rata do kraja 2001 godine i napravili izložbu fotografija spomenika, koja se održala u holu Gradskog poglavarstva. Prva udruga HOS-a s HVIDR-om Črnomerec i MUP-om organizirala je akciju ” Zbogom oružje” gdje su sakupljena različita oružja i oruđa .Obilježavali smo značajne dane Domovinskog rata i HOS-a, sudjelovali smo  u svim manifestacijama koje su bile značajne za dobrobit Hrvatske i bojovnike Domovinskog rata. Svi programi koje smo ostvarili ocjenjeni su vrlo pozitivno od strane medija i nadležnih institucija. O svim programima, kojima smo organizatori, postoji kvalitetna arhivska dokumentacija u našoj i gradskoj pismohrani.

Uvjereni smo da ste se, prateći naš rad tijekom posljednjih godina, uvjerili koliko ustrajemo u namjeri da održimo sjaj povijesnih trenutaka, kojima smo bili aktivni sudionici, i da svakim novim danom dajemo novu kvalitetu svim aktivnostima usmjerenim k tome cilju. Od prvih ste nam dana bili potpora u stvaranju tih programa i nadamo se da ćete nam i dalje pomagati da svojem radu uvijek damo novu kvalitetu.  Vjerujemo da smo tijekom godina kod Vas stvorili povjerenje da je svaka kuna, usmjerena u naše programe, zahvaljujući velikom entuzijazmu naših članova, pažljivom pripremom te uz dodatna sredstva prikupljena od naših donatora dana u prave ruke.
Za sve programe, a posebice one koji su svojom razinom prerasli gradske okvire, i nametnuli se kao međunarodni događaji s ponosom smo uvijek isticali da su organizirani po pokroviteljstvom Grada Zagreba. Grada koji ne zaboravlja svoje bojovnike, a ponajviše one koji su za slobodu naše Domovine dali najviše što su imali, svoje živote.

MEMORIJAL  POGINULIM BOJOVNICIMA DOMOVINSKOG RATA 

GRADA ZAGREBA

Od 2000 godine do danas organiziramo Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata gdje na svakom memorijalu sudjeluje  više od 2000 sudionika. Sudjeluju predstavnici iz svih dijelova Hrvatske i okolnih država, predstavnici desetak udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, sportski klubovi, kulturno umjetnička društva, umjetnici, pojedinci i pripadnici hrvatske vojske. Velik i opsežan program događanja raspoređen je tijekom cijelog mjeseca travnja. Velik broj događanja ravnomjerno je raspoređen u razdoblju 1. do 30. travnja, u kojem se izmjenjuju i nadopunjuju sportska i kulturna događanja. Tijekom održavanja programa 13. Memorijala sudionici će se nadmetati u nizu sportova kao što su mali nogomet, rukomet, košarka,  biciklizam, atletika, kuglanje, boćanje, stolni tenis, – školski program, šah, borilačke vještine, hrvanje, gađanje zračnom puškom, gađanje vatrenim oružjem pištoljem i puškom, te skokovi padobranaca. Osim sportskih događanja u kulturno umjetničkom programu sudjelovati će folklorni ansambli, grupe zbornog pjevanja, izložba slika i fotografija. Izaslanstva organizatora, u pratnji sudionika Memorijala, polaganjem će vijenaca odati počast poginulim građanima grada Zagreba u Domovinskom ratu kod spomen obilježja podignutim u Gradu  Zagrebu.

 Za izvršenje programa biti će zaduženi petnaestak voditelja pojedinih programa koji će u suradnji s ostalim ljudima uključenim u organizaciju memorijala, kao i mnogi sudionici ovog memorijala, svoje obveze izvršavati volonterski.

Spread the love

Comments

comments