Naslovna » o nama » povjesnica udhos-a

povjesnica udhos-a

Početkom agresije na Hrvatsku u gradu Zagrebu formirale su se grupe građana koje su među prvima  organizirano pritekle u obranu napadnute domovine Hrvatske. Te  postrojbe građana nazvane HOS, bile su sastavljene vrlo heterogeno glede dobi, zanimanja, spola, materijalnog stanja i svega ostalog, tako da su uz učenike, radnike, zanatlije, studente i intelektualce, očeve, sinove i kćeri sudjelovali doslovno svi slojevi našeg društva.

Posebno naglašavamo da u Europi, doduše samo teoretski i deklarativno, rado proklamirana multikonfesionalna vjerska snošljivost, u postrojbama HOS-a  bila je  prisutna u cijelosti, pa su se pripadnici svih triju vjerskih konfesija, islamske, pravoslavne i katoličke borili zajedno rame uz rame, promičući tako baš tu tolerantnost različitosti.

Svima njima zajedno u prvom planu bila je jedino obrana Republike Hrvatske. Naravno, u tako okrutnom ratu, isprva slabije naoružani, pripadnici HOS-a prije uklapanja u Hrvatsku vojsku, podnijeli su prve i brojne žrtve od Bogdanovaca kao Žarko Manjkas – Crvenkapa pa do Dubrovnika kao  mladi zagrebački skijaški reprezentativac Davor Sefić, da simbolički navedemo samo neke.

Po završetku rata, 1998. godine osnovana je udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba rješenjem Gradskog ureda za opću upravu. Udruga je osnovana s ciljem okupljanja dragovoljaca i veterana uz promicanje uspomena domovinskog rata, te pomoć u ostvarivanu pravne, socijalne i ekonomske pomoći članovima udruge. No, osim brige za svoje članove UDHOS je pokrenula športske i kulturne aktivnosti koje su uključile, osim branitelja i sve ostale građane, pa je tako osim prvotne organizacije proizašle iz rata, to postala udruga koja je uključila i ostale građane Grada Zagreba u svoje aktivnosti.

Posebno ističemo sedam velikih projekta putem kojih je UDHOS Grada Zagreba prepoznata u najširoj javnosti, športskim i kulturnim djelatnicima u gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

1. Memorijal poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Zagreba

2. Spomenik poginulim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata s područja gradske četvrti Črnomerec

3. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar « Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”

4. Moto Maratn  « Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”

5. TRG Hrvatskih obrambenih snaga u gradu Zagrebu

6. Spomen ploča na Trgu Francuske republike u spomen na poginule dragovoljce Francuze u Domovinskom ratu

7. Foto monografija spomen obilježja i spomen ploča poginutim braniteljima  u Gradu Zagrebu

 

Spread the love

Comments

comments