Naslovna » udhos » trg HOS-a

trg HOS-a

srijeda, 20. lipnja 2007.
Svečano otvoren Trg Hrvatskih Obrambenih Snaga

 

Gradska skupština Grada Zagreba donijela je na 23.sjednici održanoj 19.travnja 2007. zaključak o imenovanju i preimenovanju javnoprometnih površina u kojima je između ostalih objavljeno preimenovanje dijela Vatrogasne ulice (od Ilice do Grmoščice srednje) u TRG HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA.

Tim povodom danas je u organizaciji Udruge HOS-a Grada Zagreba u 11:00 sati, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen obilježja poginulim bojovnicima s područja Črnomerca gdje je upisano 78 imena poginulih Hrvatskih branitelja, svečano i otvoren.

TRG HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA svečano su otvorili Predsjednik Saveza Udruga HOS-a g. Borislav Barišić i Voditelj odjela za branitelje iz Gradskog ureda za zdravstvo rad, socijalnu zaštitu i branitelje brigadir Miodrag Demo.

Na Trgu je nazočio velik broj građana i branitelja među kojima i velik broj samih HOS-ovaca na kojima se vidjelo veliko oduševljenje i ponos.

Nakon intoniranja Državne Himne i odavanja počasti minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, nazočnima su se obratili dr. Dragan Korolija Marinić, predsjednik Gradske četvrti Črnomerec i dopredsjednik Gradske četvrti Črnomerec i gosp. Damir Štimac koji su o otvorenju Trga rekli: “Pripadnici HOS-a poznati po svojoj hrabrosti nerijetko su branili najkritičnija mjesta obrane na svim ratištima, zato ne treba politizirati o našem prijedlogu i podršci da baš u našoj četvrti HOS-ovci dobiju Trg.

Predstavnik Poglavarstva Grada Zagreba gosp. Miro Laco, rekao je kako će kvalitetni prijedlozi i briga za branitelje uvijek imati prioritet bez obzira tko god je predlagatelj, te čestitao HOS-ovcima na Trgu.

Gosp. Borislav Barišić predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a prepun emocija zahvalio je u ime svih HOS-ovaca na javnom priznanju, jer ovo je prvi Trg imenovan po ovoj slavnoj postrojbi iz Domovinskog rata.

ŠTO JE HOS?

Na mjestu gdje je danas Trg Hrvatskih Obrambenih Snaga, pripadnici HOS-a s područja Črnomerec i okolice kretali su 1991. u obranu suvereniteta RH, veći broj ih je lakše i teže ranjen, a njih 12 dalo je ono najvrednije svoje Živote.

Hrvatske obrambene snage ili skraćeno HOS, bio je među prvim organiziranim postrojbama koje su sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od srbočetničkih agresora.

Prilikom preustrojavanja vojnih snaga 1992 godine, HOS se integrirao u Hrvatsku vojsku.

U začetku stvaranja HOS-a, zahvaljujući Hrvatima koji su služili u vojskama zapadnih zemalja i vršili obuku dragovoljaca HOS-a, postrojbe HOS-a su postale jedna od najboljih jedinica koje su pružale otpor srpskom agresoru, i nerijetko su djelovali na najkritičnijim dijelovima bojišta.

Mnogi HOS-ovci u obrani Domovine dali su najvrjednije što su imali, svoje živote, a veliki broj je lakše i teže ranjen.

Zato svima njima u čast svečano otvaramo ovaj TRG HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA.

Spread the love

Comments

comments