Naslovna » Naslovnica » Obilježena 32. obljetnica HOS-a

Obilježena 32. obljetnica HOS-a

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su obilježili 32. obljetnicu osnutka te ratne postrojbe.

U organizaciji  SAVEZA UDHOS i Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba svečano je obilježena 31. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu.

Ista je održana dana 22.11.2023. s početkom u 19,00 sati u Jarunskim dvorima u Zagrebu. Nakon intoniranja himne Lijepa naša trenucima hrvatske tišine odana je počast svim poginulim HOS-ovcima i drugim Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Zagrebu su se okupili zapovjednici i ratnici HOS-a iz Antunovca, Čepina, Nuštra, Županje, Zagreba, Splita, Koprivnice, BiH  i drugih hrvatskih ratišta.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga.  Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni načelnik stožera HOS-a Anto Đapić, Predsjednik HVIDR-e Zagreb Ante Tandara te brojni drugi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o svim hrvatskim braniteljima , te da će nastaviti i dalje podupirati rad UDHOS ZAGREB kao jedne od najboljih braniteljskih udruga u Gradu Zagrebu.

Svečanim obilježavanjem 32. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996);

Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Mnogi HOS-ovci su tijekom rata položili živote za slobodu Domovine, dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Borislav Barišić i Ivan Friščić kao domaćini ove svečanosti zahvalili su se svim nazočnima koji su uveličali ovu svečanost. Osvrnuli se na projekte koje Udruge HOS-a kroz svoje djelovanje uspješno provode te na taj način uspješno doprinose razvoju civilnog društva a samim tim i njeguju tradiciju HOS-a.

Zaslužnim pojedincima su dodijeljene Plakete, zahvalnice i priznanja

Foto galerija klikom na fotografiju

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

Marko Bičanić pobjednik 22. Ultramaratona Zagreb Vukovar s vremenom 29:27:19

22.MEMORIJALNI ULTRAMARATON ZAGREB-VUKOVAR ˝PUTEVI DRAGOVOLJACA HOS-a I BOJOVNIKA DOMOVINSKOG RATA˝ Osijek – Vukovar (Ovčara) Završen …