Naslovna » Naslovnica » Izaslanstvo Udruge dragovoljaca HOS- a Grada Zagreba, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu Ante Paradžika.

Izaslanstvo Udruge dragovoljaca HOS- a Grada Zagreba, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu Ante Paradžika.

Izaslanstvo UDHOS-a, Zagreb, SAVEZ-a UDHOS-a  položili su vijenac i svijeće zapalili na njegov grob na Mirogoju u Zagrebu.

Ante Paradžik ubijen je 21. rujna 1991. godine, kad su policajci u Sesvetama na nadzornom punktu „JEŽ 2“, zaustavili automobil u kojem je bio Ante Paradžik s pratnjom, te bez opomene iz neposredne blizine ispalili 50-ak metaka. Ante Paradžik je od zadobivene rane ubrzo preminuo, dok je vozač ranjen. Za brutalno ubojstvo osuđeni su policajci, a nakon toga oslobođeni.

Ante Paradžik  jedan je  od osnivača  HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), na čijem je čelu bio kao načelnik Ratnog stožera kao i jedan od  obnovitelja Hrvatske stranke prava, čiji je bio dopredsjednik

Ante Paradžik, rođen 10. veljače 1943. godine u Ljubuškom, je bio hrvatski domoljub, te je u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971, godine kao predsjednik Saveza studenata Hrvatske aktivni sudionika tadašnjih događanja. Nakon hapšenja, osuđen je na montiranom procesu.

Kao osvjedočeni borac za neovisnost i slobodu hrvatskog naroda, 1990 sudjeluje u obnavljanju Hrvatske stranke prava, a nešto kasnije i u osnivanje HOS-a. Hrvatski vitez ubijen je 21. rujna 1991, u Sesvetama u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Nakon ubojstva dvije postrojbe HOS-a nosile su ime “Ante Paradžik”.

Ubijen Ante Paradžik

Rođen je 1943. u Ljubuškom a Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Tijekom Hrvatskog proljeća bio je jedan od vođa studentskog pokreta, a nakon njegova gušenja osuđen je na tri godine zatvora. Ponovo je uhićen i pritvaran još mnogo puta, trajno mu je oduzeta putovnica i jedan je od najproganjanijih disidenata.

Zanimljivo, Paradžik je sudjelovao u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice, a potom s nekoliko nezadovoljnika i Markom Veselicom osniva Hrvatsku demokratsku stranku. Nju također napušta zbog neslaganja i konačno, jedan je od obnovitelja Hrvatske stranke prava. HSP je obnovljen u veljači 1990.; za predsjednika je izabran Dobroslav Paraga, a za potpredsjednika Paradžik. Zbog započete velikosrpske agresije, vodstvo HSP-a u lipnju 1991. osniva Hrvatske obrambene snage, a Paradžik preuzima dužnost načelnika Ratnog stožera HOS-a.

Paradžikova borba za Hrvatsku i pravaški pokret okončani su na povratku sa stranačkog skupa u Križevcima. Nakon što je nekoliko puta zaustavljeno na kontrolnim policijskim punktovima , vozilo Ante Paradžika, izrešetano je na punktu prometne policije u Sesvetama kod Zagreba. Policajci su naknadno tvrdili kako su dobili dojavu da se prema njima kreće skupina naoružanih terorista, takozvanih „martićevaca“.

Paradžik je na mjestu preminuo, vozač Branko Perković teško je ranjen, a neozlijeđen je ostao Ivica Oršanić. Četvorica policajaca osuđena su, no poslije su abolirani, što pojačava sumnju da je Paradžik zapravo smaknut kao žrtva političke likvidacije.

VIDEO Prilog HRT

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …