Naslovna » Ultramaratoni » 17.ultramaraton 2018 » Startao 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

Startao 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

Jutros je s Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji startao 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar – Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a i svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije koji su u obranu tada opkoljenog Vukovara krenuli iz Zagreba. Prije starta ministar hrvatski branitelja Tomo Medved i izaslanik  gradonačelnika  brigadir Miodrag Demo položili su vijenac i zapalio svijeće kod Spomen obilježja na Trgu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba u utorak je startao 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”, tijekom kojega će 9 atletičara u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe.

Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, navode organizatori. Njihov dolazak u Vukovar očekuje se u subotu iza 12 sati, na spomen području Ovčara.

Na svečanom startu utrke, na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić je kao svrhu ultramaratona naveo to da hrvatski bojovnici koji su krenuli u pomoć opkoljenom Vukovaru ne bi pali u zaborav. Na startu su nazočili , Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, brigadir Miodrag Demo,  Predsjednik  HVIDR-e Zagreb Ante Tandara i mnogi drugi predstavnici braniteljskih udruga, djeca dječjeg Vrtića Petar Pan te Osnovne škole Kustošija.

Ultramaraton dužine 344.1 km, predstavlja jednu od najzahtjevnijih atletskih utrka u ovom dijelu Europe, a učesnici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru, simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši organizatorima i poželjevši sreću svim sudionicima ultramaratona.

Nalazimo se na ovome svetom mjestu odakle su Zagrepčani krenuli u obranu jedine nam domovine i ostavili svoje živote da bi danas svi uživali u neovisnoj državi Hrvatskoj, rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić istaknuvši dobru suradnju s Gradom Zagrebom koji im je sve ove godine pomagao u organizaciji ultramaratona.

Tradicionalni ultramaraton, koji se sastoji od pet dionica: Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar, organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 13. listopada, u poslijepodnevnim satima.

STARTNA LISTA

RB. Ime i Prezime Startni broj Država
1. Duško Štrbac 101 CRO
2. Zmago  Horvat 102 SLO
3. Krešimir Šimić 105 CRO
4. Miroslav Ban 103 CRO
5. Robert Radojković 104 CRO
6. Antonio Arbanas 106 CRO
7. Mirko Ervačić 107 CRO
8. Elvir Rakipović 108 CRO

REZULTATI 1.DIONICE

1. dionica Zagreb ( Kustošija) – Ivanić Grad 50,6 km
RB. Ime i Prezime Startni broj Država Vrijeme
1. Robert Radojković 104 CRO 3:57:46
2. Krešimir Šimić 105 CRO 4:57:09
3. Miroslav Ban 003 CRO 5:03:02
4. Antonio Arbanas 106 CRO 5:03:02
5. Mirko Ervačić 107 CRO 5:16:39
6. Zmago  Horvat 102 CRO 5:21:18
7. Elvir Rakipović 108 SLO odustao na 30 km
8. Duško Štrbac 101 CRO odustao na 41 km

Foto galerija

 

 

Spread the love

Comments

comments

Pročitajte

U Kutini obilježena godišnjica smrti Velimira Kvesića

Izaslanstvo   SAVEZ-a UDHOS  predvođeno  dopredsjednicima Ivanom Friščićem,  Antom Đapićem,  Vladom Jukićem, Željkom Soldom, Miroslavom Šurbekom …